Tipuri de lemn masiv si aplicatiile lor in industria mobilei

Lemnul de foioase
Lemnul de foioase: posibilitati de utilizare
23/10/2018
Orasul
Orasul care a interzis locuitorilor să țină pisici ca animale de companie!
23/10/2018
Show all

Tipuri de lemn masiv si aplicatiile lor in industria mobilei

Lemn Masiv

Lemn masiv, material natural  foarte apreciat, cautat si utilizate de adeptii curentului eco. Avand in vedere ca lemnul este nu doar un material natural si placut, ci si rezistent si regenerabil, constituie principala materie prima in industria mobilei. Din lemn de esenta tare se fac cele mai trainice piese de mobilier.

Tipuri de lemn masiv si aplicatiile lor in industria mobilei

 

Lemnn masiv de stejar

Este un lemn de esenta tare, deschis la culoare, rezistent, cu calitati pliabile bune si cu contrageri mari. Stejarul este cel mai des utilizat la fabricarea mobilei, reprezentand o materie prima excelenta in producerea de mobilier de interior si exterior. De asemenea, se mai utilizeaza pentru realizarea de pardoseli, tamplarie interioara si exterioara, elemente de arhitectura interioara, lambriuri, panouri, placi, placaje etc.

 

Lemn masiv de fag

Fagul este un arbore forestier de culoare rosiatica (dupa aburire) si pori imprastiati, vizibili si cu ochiul liber. Este considerat arborele cu cel mai mare grad de utilizare. Lemnul de fag are proprietati mecanice medii, se prelucreaza usor cu toate uneltele si raspunde bine la geluire, strunjire si finisare. De asemenea, se comporta bine la prinderile cu adeziv, la finisare prin vopsire sau lacuire. Din cherestea de fag se pot realiza diverse tipuri de mobilier, in principal piese curbate si mulate. Din lemn de fag se mai fac elemente de rezistenta la constructii provizorii si stalpi de sustinere.

 

Lemn masiv de paltin

Are structura fina si uniforma si este considerat una dintre cele mai frumoase esente lemnoase. Culoarea lemnului de paltin variaza de la alb, galbui, roscat la alb. Ceea ce il face un lemn special este luciul sau natural datorat razelor medulare, adica acele canale care leaga maduva lemnului de coaja. Se foloseste atat ca lemn masiv, cat si ca furnir. Lemnul de paltin este utilizat in industria mobilei, in special la producerea de mobila de arta si mobilier clasic.

 

Lemn masiv de cires

Lemnul de cires este flexibil, cu nervuri apropiate, care rezista bine la indoire si deformatii de micsorare. Atunci cand este expus la lumina soarelui, lemnul de cires capata o nuanta rosiatica. Acest tip de lemn se foloseste cu succes in industria mobilei, indeosebi la producerea de dulapuri, picioare de moiblier, manere sau mici articole artizanale.

 

Lemn masiv de salcam

Salcamul este un lemn tare, greu, durabil, cu contrageri si rezistente mecanice mari. Se numara printre tipurile de lemn care se prelucreaza greu. Lemnul de salcam trebuie uscat lent deoarece are tendinta de crapare si deformare. Se foloseste in producerea de elemente masive vizibile sau sculptate si lacuite, dar si pardoseli (parchet).

Lemn masiv de nuc

Acest tip de lemn de culoare inchisa este greu, bine texturat, tare, dar usor de prelucrat. Avantajul lemnului de nuc este ca rezista la deformatii de micsorare, poate fi indoit si finisat in diverse moduri si accepta multe tipuri de lacuri si vopsele. Prin urmare, se foloseste cu succes in productia de mobilier masiv si furniruri, dulapuri, lambriuri si elemente decorative din lemn.

Lemn masiv de frasin

Se cunosc aproximativ 65 de specii de frasin raspandite in Europa, America si Asia. Acest tip de lemn este dens, tare, rezistent, elastic, cu contrageri si rezistente mecanice medii. Este apreciat pentru faptul ca se usuca usor, se curbeaza bine prin aburire si de deruleaza bine. In industria mobilei este folosit mai mult ca furnir. Lemnul de frasin se mai foloseste si pentru elemente masive vizibile sau pentru elemente curbate.

Redactat: Elena Varlan