Rozmarin este o plantă erbacee de origine mediteraneanã, plãcut mirositoare. La noi în ţarã se cultivã ca plantã medicinalã, condimentarã şi ornamentalã.
Tulpina, cu ramuri arcuite sau ascendente, poate ajunge pânã la 60-150 cm. În partea de jos, scoarţa este exfoliatã, iar în partea superioarã este acoperitã cu peri de culoare cenuşie.
Frunzele, care rãmân verzi şi pe perioada iernii, sunt liniare, având lungimea de 2-3 cm şi seamãnã cu acele coniferelor.
Florile sunt de culoare albãstrui-deschis, uşor violacee, formând un spic.
În scop terapeutic se utilizează partea aeriană a plantei.
Rozmarin – beneficii și utilizări
Folosit pentru obținerea uleiului de rozmarin și a oțetului de rozmarin!
Vârfurile florale recoltate în faza de înflorire, începând cu anul al treilea de cultură sunt folosite în stare proaspătă pentru obținerea uleiului eteric utilizat în industria parfumurilor, a cosmeticelor și în cea alimentară.
Aromatizarea delicată a mâncărurilor!
Frunzele conțin ulei eteric, tanin, saponozide, acid ursolic, polifenol care ajută la arderea grăsimilor. Condiment pentru aromatizarea diverselor preparate culinare:
friptură de pui cu rozmarin și cimbru, cartofi la cuptor aromați cu rozmarin, sos de roșii cu rozmarin și usturoi. Pâine cu rozmarin, biscuiți cu rozmarin, salată de roșii cu castraveți și rozmarin. Inghețată cu migdale și aromă de rozmarin. Sortimente de brânză aromată cu diverse ierburi printre care și rozmarin. Banane în sos de miere cu rozmarin, blaturi de pizza, chiftele de legume cu rozmarin.
Ajută la vindecarea rănilor!
Extractele din frunze de rozmarin sunt utilizate în industria farmacologică la fabricarea cremelor cu efecte benefice în: eczeme, răni, vânătăi, calmarea durerilor reumatice etc.
Stimulează digestia!
Intern:
ceaiul de rozmarin sau pulberea de rozmarin, salvie,
busuioc, maghiran și fenicul (câte o linguriță de pulbere din fiecare se amestecă și se consumă cu puțină apă înainte de mesele principale cu 30 de minute) este benefic pentru stimularea digestiei, pentru a avea o memorie și o circulație periferică bună, în tratarea gutei, a reumatismului etc.
Îndepărtează moliile!
Ramurelele de așezate în dulapurile cu îmbrăcăminte, dar și uleiul din rozmarin folosit pentru aromoterapia camerelor sunt parazitifuge, îndepărtând insectele, în mod special moliile.
Luptă împotriva cancerului!
Au fost efectuate mai multe studii privitoare la
efectele beneficeale rozmarinului și ale compușilor săi asupra diferitelor forme de cancer.
In 2007 la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, România, asupra unui eșantion de femei bolnave de cancer de sân în stadiul III și IV. Studiul a arătat că administrarea unei salate pe bază de rozmarin (împreună cu
busuioc, salvie, boabe de cătină, ulei balsamic și ulei din semințe de struguri) a dus la o reducere semnificativă a stresului oxidativ în 95% din acestea.
Rezultatele i-au condus pe cercetători la concluzia că rozmarinul, în combinație cu alți compuși bioactivi din plante. Pot duce la efecte semnificative asupra sănătății, reprezentând un tratament adjuvant promițător în cazul pacientelor bolnave de cancer de sân avansat.
Antiseptic și antifungic excelent!
Diferite părți din plantă, în special vârfurile de flori, conțin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic și numeroase uleiuri volatile esențiale, cum ar fi: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Acești compuși sunt cunoscuți pentru propietățile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice și antiseptice.
Masajoterapia cu oțet de rozmarin!
Oțetul de rozmarin (la un litru de oțet de mere se pun la macerat pentru 10 – 15 zile 350 g de rozmarin) se folosește în masajoterapie timp de 15 -20 de minute cu efecte benefice. In caz de paralizii, scleroză în plăci, hemiplagii ect. Se vor masa zonele corpului afectate de paralizie, iar masajul se va face zilnic. Pentru a mări eficiența masajoterapiei, se va putea alterna cu masajul cu ulei de sunătoare și cimbrișor sau cu tinctură de de traista-ciobanului.
Îmbunătățește memoria!
3 – 4 picături de ulei rozmarin puse pe o bucățică de pâine și consumată cu repetabilitate înainte de mesele principale din cursul unei zile pe o perioadă de cel puțin 10 zile. Au efec benefic pentru stimularea memoriei. Sportul zilnic mențin trupul și mintea în formă.
Ajută la buna funcționare a inimii în caz de hipotensiune arterială (tensiune scăzută)!
Infuzia de lemn dulce, rozmarin și armurariu (2 lingurițe din fiecare dintre acestea la 500 ml apă clocotită) are propietăți benefice asupra inimii, ajutând la întârirea sănătății inimii, stimulând puterea acesteia de pompare a sângelui.