Consumul de oua
Consumul de oua – benefic sau nu pentru organism ?
03/10/2018
Rulou din piept de pui
Rulou din piept de pui cu bacon si cascaval
04/10/2018
Show all

Piperul negru si beneficiile sale

Piperul negru

Piperul negru ca si sarea, este indispensabil din bucataria mea. Cred ca in toate bucatariile se gaseste acest iubit condiment care se foloseste din cele mai vechi timpuri.
In antichitate era folosit si ca „monedă” de schimb şi prezentat zeilor ca ofrandă. Cu siguranta piperul este mai mult ca sigur cel mai răspândit condiment de pe glob. Mai mult, este disponibil pe parcursul intregului an.

Piperul negru

Piperul negru sau uzual – „piper” (Piper nigrum) este o plantă din familia Piperaceae. El este un arbust cățărător cu o tulpină lemnoasă ajungând până la 10 m înălțime. Florile mici se găsesc în ciorchini la piperul sălbatic în comparație cu piperul cultivat unde se întîlnesc flori izolate.
Piperul negru, cel mai vândut condiment din toate timpurile. Este originar din zona de sud a Indiei, mai precis de pe coasta Malabar. Cultivat și în Indonezia și Malaezia. Varietăți de piper din ce in ce mai bine cunoscute sunt piperul alb, piperul verde și piperul roșu despre care vom discuta separat.

La ora actuala Vietnamul este ţara cu cea mai mare producţie de piper la nivel mondial. Incepând cu anul 2008, cca. 34% din cantitatea de piper existentă pe piaţa internaţională.
În culturi, piperul se lasă să crească până la 3 – 4 m înălțime. Plantele de piper se recoltează de două ori pe an, o plantă fiind productivă pe o perioadă de 30 de ani.
Piperul negru este recoltat necopt și uscat la soare. Astfel, în urma uscării devine negru și dur la textură, iute și înțepător la gust și miros.
Fructele piperului conțin un alcaloid piperin ce confera un gust picant si iute. Datorită acestor proprietăți, acest condiment a devenit frecvent utilizat în alimentația de zi cu zi.

Piperul negru si beneficiile sale

Acest condiment, nu numai ca da un gust special mancarurilor si e mirodenia cea mai populara din lume, dar studiile arata ca are o si multime de beneficii pentru sanatatea noastra:

  • stimulează papilele gustative transmiţând astfel semnale stomacului pentru creşterea cantităţii de acid clorhidric secretate, îmbunătăţind astfel digestia. Acest acid este necesar pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare. Când producţia acestei substanţe este mai redusă, alimentele pot rămâne mai mult timp în stomac provocând neplaceri ca arsurile sau indigestia
  • ajută la prevenirea formării gazelor intestinale, care ne sunt la toti destul de neplacute, datorita creşterii producţiei de acid clorhidric din stomac
  • are efectele antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. Prin efectul de descompunere a celulelor de grasime piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi timp energia de care avem cu totii nevoie
  • îmbunătăţeşte transferul beneficiilor altor plante (ingrediente) în diverse zone ale corpului, crescand astfel eficienţa altor alimente foarte sănătoase pe care le consumăm. Astfel, adăugarea de piper în alimentele noastre preferate nu poate fi decat un lucru bun datorita faptului ca nu numai ne încântă papilele gustative, dar si sporeşte disponibilitatea şi accesibilitatea nutrienţilor în sistemul nostru

Piperul conţine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom.