Adrian Laza Piatra Neamt – Makalu 8485m

Orasul Vancouver Canada
Orasul Vancouver Canada
23/09/2018
Busuiocul
Busuiocul, beneficii și contraindicații.
24/09/2018
Show all

Adrian Laza Piatra Neamt – Makalu 8485m

Adrian Laza

Adrian Laza Piatra Neamt. Pe al cincilea cel mai inalt varf din lume. Makalu 8485m

Adrian Laza a facut parte dintr-o expeditie alpina ce a avut drept scop ascessiunea pe al cincilea cel mai inalt varf din lume In perioada 12 Aprilie – 28 Mai 2018.

 

Makalu 8485m, un munte destul de dificil atat din punct de vedere tehnic cat si din perspectiva vremii in general foarte nefavorabila: vant foarte puternic si temparaturi scazute. Varful a fost atins in ziua de 14 Mai la 5:15 dimineata dupa o ascensiune dificila pe timp de noapte. Bannerul RC Piatra Neamt 2005 a fost afisat pe varf, de catre Adrian Laza

Adrian Laza Piatra Neamt.  Pe al cincilea cel mai inalt varf din lume. Makalu 8485m

 

Muntele Makalu (8485 m / 27,838 ft) a fost urcat prima oara de o echipa americana, condusa de William Siri in primavara anului 1954. Expeditia a fost compusa din membri ai clubului Sierra, inclusiv Allen Steck, William E. Long si a fost numita expeditia „Himalaya in California Makalu”. Au incercat sa atinga creasta de sud-est, dar s-au intors la 7,100 m (23,300 ft) din cauza unui numar mai mare de furtuni intalnite pe traseu. O echipa din Noua Zeelanda, inclusiv Sir Edmund Hillary, a fost de asemenea activa in primavara, dar nu s-a ridicat foarte mult din cauza ranirilor suferite de echipaj si a imbolnavirii acestuia.

In toamna anului 1954, o echipa de origine franceza a efectuat o expeditie de recunoastere in timpul careia au facut primele ascensiuni ale unor varfuri secundare; in 15 Mai, 1955 – varful secundar Kangchungtse, de catre Lionel Terray si Jean Couzy, in timpul unei expeditii franceze, condusa de Jean Franco. Expeditia a fost compusa din membrii ai clubului Sierra, inclusiv Allen Steck si William E. Long si a fost numita Expeditia Himalaya din California catre Makalu. A existat, de asemenea, o echipa din Noua Zeelanda, inclusiv Edmund Hillary, care a incercat traseul, dar a fost intors din cauza ranirii si a bolii. Acestea au fost toate realizarile majore, avand in vedere faptul ca varful Makalu este un varf foarte dificil.

Al cincilea cel mai inalt munte din lume, Makalu este situat in Himalaya

Mahalangur, la 19 km sud-est de Muntele Everest, la granita dintre Nepal si China. Makalu este un varf izolat a carui forma este o piramida cu patru laturi.

Creasta de Sud-Est si Nord-Vest, principala ruta de catarare catre Mt. Makalu. Varful de 8.485 metri necesita aproximativ 54 de zile pentru a fi urcat. Majoritatea alpinistilor sunt capabili sa urce pe Makalu atat in sezoanele de primavara, cat si in toamna. Cu toate acestea, primavara este mai potrivita datorita conditiilor bune de vreme si zapada. Este situat la coordonatele de 27 ° 53’21 ” latitudine nordica si 87 ° 05’27 ” E. Ascensiunea catre Makalu este frumoasa; aici putem admira Valea Barunului care ofera contraste uimitoare, de la cascade mari care coboara in chei adanci pana la paduri verzi si flori colorate, care rasar de sub varfurile albe de zapada.

Acest peisaj unic, adaposteste unele dintre ultimele ecosisteme muntoase de pe pamant. Specii rare de animale si plante traiesc si infloresc in acest divers climat si habitat, relativ neperturbate de natura umana. Cu cele sapte vai care se ridica de la Mt. Makalu, aproape simetrice si cu cele patru creste aproape identice, acesta prezinta o eleganta simetrica incredibila. La acesta altitudine si cu un astfel de climat, zona Makalu-Barun contine una dintre cele mai bogate si mai diversa flora si fauna din Nepal. Comunitatile etnice diferite de serpasi Rai, Sherpa si Shingsawa, au conservat zona.

Adrian Laza Piatra Neamt – Makalu 8485m