Ardeiul gras
Ardeiul gras si beneficiile lui
07/10/2018
Gulas cu carne de porc si galuste
Gulas cu carne de porc si galuste
07/10/2018
Show all

Tocatoare de lemn si avantajele lor in bucatarie.

Tocatoare de lemn

Desi initial se credea ca ustensilele de bucatarie sunt nesanatoase si adapostesc bacterii.  Studiile au aratat ca tocatoarele din plastic si marmura adapostesc mai multe bacterii decat cele de lemn deoarece suprafata lor neteda si fara asperiati favorizeaza raspandirea microbilor.

In bucataria traditionala, dar si in bucatariile internationale se folosesc in general tocatoare de lemn deoarece sunt mult mai prietenoase si placute la atingere. Utilizatorii se simt mai aproape de modul traditional de a gati. In plus, tocatoarele au preturi accesibile, sunt durabile, iar daca se intretin corect, sunt si igienice si fiabile.

Tocatoare de lemn pentru bucatarie rezistente si usor de intretinut.

Desi sunt obiecte simple si uzuale, se poate vorbi despre ustensilele de bucatarie in termeni de calitate, frumusete si durabilitate. Pentru ca aceste calitati sa se regaseasca la plansete si tocatoare, este foarte important procesul de fabricare.

Avand in vedere ca suprafetele tocatoarelor sunt supuse taisului de cutit, placa de taiere se fabrica din elemente inguste, lipite intre ele. Acest mod de fabricare elimina problemele de deformare ulterioara a lemnului. Prin lipirea esentelor cu culori ale fibrei diferite se pot obtine efecte cromatice interesante. Se pot folosi mai multe tipuri de esente pentru fabricarea de tocatoarer: fagfrasin, artar si chiar stejar (desi acesta din urma isi schimba culoarea mai repede). Fagul reactioneaza cel mai putin cu alimentele care se taie pe el. Ca o concluzie, efectul cromatic si aspectul estetic final al tocatoarelor depinde de esenta folosita sau de combinatiile acestora.

Utilizari tocatoare de lemn

Pentru a corespunde unor nevoi si utilizari cat mai variate, se pot produce diferite tipuri de: tocatoare: mari

  • tocatoare mici,
  • tocatoare groase
  • sau tocatoare mai subtiri,
  • dreptunghiulare,
  • patrate
  • rotunde,
  • tocatoare cu sau fara tavi detasabile,
  • cu sau fara maner.

In restaurante sau in bucatariile in care se gateste foarte mult si diversificat este indicat sa se utilizeze cate un tocator pentru fiecare grupa de ingrediente:

  • branzeturi si oua,
  • vegetale,
  • carne (respectiv cate unul pentru carne alba, carne rosie, peste si fructe de mare).

Intretinerea plansetelor si tocatoarelor este foarte usoara: acestea se curata cu laveta umeda, se lasa la uscat, apoi, daca e cazul, se ung cu ulei inainte de utilizare. Dupa folosire trebuie spalate imediat cu apa calduta si uscate bine. Daca sunt curatate cu detergent de vase, se clatesc foarte bine inainte de a fi puse la uscat. O data la cateva luni sau la 1-2 ani, in functie de cat de des sunt utilizate, se poate indeparta un strat superficial de pe suprafata tocatoarelor, mai ales daca aceasta prezinta taieturi adanci.

Foto: Adrian Ionita, Studio foto Bucuresti