Desi initial se credea ca ustensilele de bucatarie sunt nesanatoase si adapostesc bacterii. Studiile au aratat ca tocatoarele din plastic si marmura adapostesc mai multe bacterii decat cele de lemn deoarece suprafata lor neteda si fara asperiati favorizeaza raspandirea microbilor.
In bucataria traditionala, dar si in bucatariile internationale se folosesc in general tocatoare de lemn deoarece sunt mult mai prietenoase si placute la atingere. Utilizatorii se simt mai aproape de modul traditional de a gati. In plus, tocatoarele au preturi accesibile, sunt durabile, iar daca se intretin corect, sunt si igienice si fiabile.
Desi sunt obiecte simple si uzuale, se poate vorbi despre ustensilele de bucatarie in termeni de calitate, frumusete si durabilitate. Pentru ca aceste calitati sa se regaseasca la plansete si tocatoare, este foarte important procesul de fabricare.
Avand in vedere ca suprafetele tocatoarelor sunt supuse taisului de cutit, placa de taiere se fabrica din elemente inguste, lipite intre ele. Acest mod de fabricare elimina problemele de deformare ulterioara a lemnului. Prin lipirea esentelor cu culori ale fibrei diferite se pot obtine efecte cromatice interesante. Se pot folosi mai multe tipuri de esente pentru fabricarea de tocatoarer: fag, frasin, artar si chiar stejar (desi acesta din urma isi schimba culoarea mai repede). Fagul reactioneaza cel mai putin cu alimentele care se taie pe el. Ca o concluzie, efectul cromatic si aspectul estetic final al tocatoarelor depinde de esenta folosita sau de combinatiile acestora.
Pentru a corespunde unor nevoi si utilizari cat mai variate, se pot produce diferite tipuri de: tocatoare: mari
In restaurante sau in bucatariile in care se gateste foarte mult si diversificat este indicat sa se utilizeze cate un tocator pentru fiecare grupa de ingrediente:
Intretinerea plansetelor si tocatoarelor este foarte usoara: acestea se curata cu laveta umeda, se lasa la uscat, apoi, daca e cazul, se ung cu ulei inainte de utilizare. Dupa folosire trebuie spalate imediat cu apa calduta si uscate bine. Daca sunt curatate cu detergent de vase, se clatesc foarte bine inainte de a fi puse la uscat. O data la cateva luni sau la 1-2 ani, in functie de cat de des sunt utilizate, se poate indeparta un strat superficial de pe suprafata tocatoarelor, mai ales daca aceasta prezinta taieturi adanci.
Cookie | Durată | Descriere |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | Acest cookie este setat de pluginul GDPR Cookie Consent. Cookie-ul este utilizat pentru a stoca consimțământul utilizatorului pentru cookie-urile din categoria „Analytics”. |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | Cookie-ul este setat de consimțământul cookie GDPR pentru a înregistra consimțământul utilizatorului pentru cookie-urile din categoria „Funcțional”. |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | Acest cookie este setat de pluginul GDPR Cookie Consent. Cookie-ul este utilizat pentru a stoca consimțământul utilizatorului pentru cookie-urile din categoria „Altele”. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | Acest cookie este setat de pluginul GDPR Cookie Consent. Cookie-urile sunt folosite pentru a stoca consimțământul utilizatorului pentru cookie-urile din categoria „Necesar”. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | Acest cookie este setat de pluginul GDPR Cookie Consent. Cookie-ul este utilizat pentru a stoca consimțământul utilizatorului pentru cookie-urile din categoria „Performanță”. |
viewed_cookie_policy | 11 months | Cookie-ul este setat de pluginul GDPR Cookie Consent și este utilizat pentru a stoca dacă utilizatorul a consimțit sau nu utilizarea cookie-urilor. Nu stochează date personale. |