Pui cu ananas chinezesc
Pui cu ananas chinezesc
01/10/2018
Mancarica de cartofi cu ciuperci
Mancarica de cartofi cu ciuperci
01/10/2018
Show all

Sos ragu (sos bolognese)

Sos ragu

Astazi va vom prezenta uimitoare reteta de sos ragu ce se foloseste la prepararea pastelor bolognese. Gasiti aici reteta. V-o recomandam cu caldura.  Denumirea italieneasca a acestui sos este de ragù alla bolognese (sos bolognese). Din denumirea lui ne putem da seama ca acest sos isi are originea din orasul Bolognia, situat in partea de nord a Italiei. Acest oras este capitala regiunii Emilia-Romagna, daca nu prima, cel putin printre cele mai recunoscute si apreciate zone gastronomice de pe glob. Revenind la sosul nostru ragu, acesta a fost creat de catre Alberto Alvisi in secolul al XVIII-lea. Acest sos mai este folosit si la reteta de lasagna. Este un sos pe baza de carne.

Haideti sa vedem impreuna despre ce este vorba!

Sos ragu (sos bolognese)

 Ingrediente

  • 1 – 2 morcovi
  • 300 /g tulpina telina
  • 1 ceapa
  • 2 – 3 catei usturoi
  • 50 /ml ulei de masline
  • 250 /g carne tocata de pui
  • 250 /g carne tocata de porc
  • carnea de la 2 carnati proaspeti
  • 1 pahar vin alb 250 /ml
  • 3 conserve rosii decojite (400g fiecare)
  • 1 plic sare
  • 1 plic piper macinat

Pasi preparare:

  • Dupa ce am spalat si curatat legumele, le tocam marunt si le tragem 2 – 3 minute la foc mediu prin uleiul de masline. Adaugam carnea tocata si amestecam bine. Lasam pe foc pana ce carnea incepe sa se albeasca. Adaugam paharul de vin alb. Va recomand sa cumparati un vin alb sec, de o calitate cat mai buna. Nu foloisit altfel de vin pentru ca riscati sa schimbati radical gustul sosului.
  • Dupa ce incepe sa fiarba carnea impreuna cu vinul alb si legumele, vom adauga cele trei conserve de rosii decojite bucati, sare si piper negru macinat. Puteti pune si un pic de ardei iute, va da un gust mai bun, mai intens.
    Amestecam bine si lasam la foc mediu spre mic sa fiarba timp de o ora, o ora si jumatate. Cand vedem ca se ridica la suprafata uleiul (grasimea) inseamna ca sosul este gata.
  • Acest sos se foloseste pentru prepararea pastelor bolognese sau a lasagniei. Noi, pentru ca necesita ceva munca in prepararea acestei retete, preferam sa marim cantitatile de ingrediente si sa punem sos si in cutiute mici de aluminiu pe care le acoperim (tot cu folie de aluminiu) si le lasam la congelat. Cand ni se face pofta de astfel de paste, nu ramane decat sa scoatem cateva cutiute cu sos din congelator pe care sa le punem peste unul, doi catei de usturoi tocati marunti si caliti in ulei de masline si doua, trei linguri de suc de rosii. Mai lasam pe foc 5 – 10 minute dupa care sosul este gata pentru prepararea pastelor dorite.
    Va dorim pofta buna!

Foto: Sebastian Radu  Studio Foto Bucuresti