Busuiocul, beneficii și contraindicații.

Adrian Laza
Adrian Laza Piatra Neamt – Makalu 8485m
23/09/2018
Cadillac Escalade
Cadillac Escalade 2018
26/09/2018
Show all

Busuiocul, beneficii și contraindicații.

Busuiocul

Busuiocul, beneficii și contraindicații.

Busuiocul atinge între 20–60 cm înălțime, având frunzele de culoare verde deschis, mătăsoase, cu lungimi cuprinse între 1,5–5 cm și late de circa 1–3 cm.  Planta are un gust asemănător cu al anasonului (numit și anis).  Are miros puternic dulceag-înțepător. Busuiocul este foarte sensibil la frig. Creste bine în condiții de căldură și umezeală. În timp ce varietățile comune de busuioc sunt plante anuale, alte varietăți, cum ar fi busuiocul albastru african și busuiocul sacru thailandez, sunt perene.

 

Busuiocul beneficii:

Este o plantă aromatică folosită în special în bucătăria mediteraneană. Pe lângă gustul aparte pe care îl dă preparatelor, busuiocul are nenumărate beneficii asupra sănătăţii datorită conţinutului mare de vitamine şi minerale.

Busuiocul este o plantă diureticăPoate fi folosită în infecţii urinare. Are acţiune protectoare asupra vaselor de sânge, hipotensoare ca tonic general este foarte bun afordisiac. De asemenea, planta are proprietăţi antiseptice. În apa în care spălaţi legumele, puteţi pune câteva picături de ulei de busuioc.

Uleiul de busuioc poate fi folosit şi în enterovirozeDe exemplu, în salmonela sunt nişte bacterii care cedează la acţiunea uleiului de busuioc, numai că trebuie luat cu foarte mare atenţie. Busuiocul macerat la rece, este considerat un adevărat elixir al tinereţii fără bătrâneţeFemeile care consumă zilnic un macerat din ceai de busuioc vor rămâne veşnic tinere şi frumoase. Puteţi face şi o infuzie de busuioc. Puneţi într-o cană cu apă fierbinte câteva frunze de busuioc şi lăsaţi la infuzat. Se vor păstra astfel principiile active ale plantei. Beţi o cană de infuzie de busuioc după masa de prânz sau masa de seară, de 3-4 ori pe săptămână.

Busuiocul contraindicatii:

Consumat  însă in cantităţi mari, mai ales dacă luaţi medicamente care scad tensiunea! Nu este indicat a fi consumat.

Dacă urmează să facem intervenţie chirurgicală, o extracţie dentară, e bine ca două săptămâni înainte de a face acest lucru să nu consumăm busuioc pentru că poate da sângerare excesivă, la fel ca şi usturoiul. Busuiocul nu este recomandat nici femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor.